Kira-kira
32.7 peratus rakyat Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas kini
menghidap penyakit darah tinggi. Ini dikesan melalui kajian rintis
mengenai pengambilan garam dalam kalangan rakyat Malaysia yang
menggunakan kaedah analisis air kencing selama 24 jam pada tahun
lepas. Kandungan purata pengambilan garam oleh rakyat Malaysia ialah
8.7 gram sehari, iaitu 1.7 kali lebih tinggi berbanding saranan
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 5 gram sehari. Dalam kajian
yang sama, didapati sos kicap soya merupakan makanan utama yang
menyumbang kepada kandungan garam yang tinggi dan kaum lelaki
merupakan golongan yang mengambil lebih banyak garam berbanding
wanita.
Justeru itu, kita digesa supaya melaksanakan langkah pengurangan
garam dengan melakukan pemeriksaan kesihatan secara rutin dan
menyasarkan tekanan darah (BP) pada paras optimal iaitu 120/80 mmHg
atau kurang. Selain itu, hadkan pengambilan garam kepada kurang
daripada satu paras sudu teh sehari semasa penyediaan makanan,
memasak dan di meja makan. Gunakan perisa asli seperti rempah ratus,
daun sup atau limau untuk menambah perisa berbanding penggunaan
garam, sos atau penambah perisa yang lain. Kita juga disaran supaya
mengambil dua sajian buah-buahan dan tiga sajian sayur-sayuran
sehari, amalkan aktiviti fizikal atau senaman yang berkesan dan pupuk
minda sihat melalui penanganan stres, tidak merokok dan sihat tanpa
alkohol.
Sumber : Kementerian Kesihatan Malaysia
Sumber : Kementerian Kesihatan Malaysia
Thank you for the auspicious writeup. It in fact used to be a
ReplyDeleteentertainment account it. Glance complex to more delivered agreeable from you!
However, how can we communicate?
Feel free to surf to my webpage ... ranger forum